Správné držení těla a jeho vliv na naši pohodu

Přednášky na TEDu, jsou většinou inspirativní. Zaujala mě přednáška sociální psycholožky Amy Cuddy „o Síle držení těla“. Není to nic nového a většina z nás si je vědoma symbiotického vztahu mezi naším držením těla a naším rozpoložením.

Smyslem TED přednášky Amy Cuddy – Řeč vašeho těla utváří, kdo jste (k dispozici české titulky) – je, že „posilování“ sebedůvěry, i když ji necítíme, může ovlivnit hladinu testosteronu a kortizolu v mozku a změnit to, jak se na sebe díváme a jak ostatní vidí nás.

Není to úžasné, jak jednoduchý postoj může mít takový hluboký dopad na naše zdraví a vnímání? Správné držení těla nám nejen pomáhá dýchat lépe a zlepšuje krevní oběh, ale také rovnoměrně rozkládá váhu a gravitační síly po celém těle. Svaly a klouby jsou méně zatěžované, a celý kosterní systém pracuje efektivněji.

Nordic walking, zejména v kombinaci správná technika se správným držením, má jedinečnou schopnost transformovat naše tělo. S holemi v rukou se napřímíme, posilujeme posturální svaly a doslova přetváříme svou postavu. Ať už se věnujete nordic walkingu, pilates nebo cvičíme jógu, správná postura je klíčová pro celkové pohodlí a pohodu.

Sem tam vidím na stezce walkery, kteří používají volné poutka při chůzi. Ujistěte se, že máte správnou velikost a jsou správně utaženy kolem zápěstí, abyste získali kontrolu a sílu při pohybu s holemi.

A jedna rada: utáhněte poutka tak, aby pevně obepínali zápěstí! Je to klíčové pro správný pohyb holí při nordic walkingu. Pár chvil na začátku výšlapu, na správné nastavení poutek, zajistí větší kontrolu a sílu, což má výrazný vliv na celkový zážitek z této sportovní aktivity.

Sdílej příspěvěk s přáteli :-)