Čerstvý vzduch a zdraví

Lesy jsou plné stromů, které produkují kyslík a filtrují vzduch, čímž odstraňují znečišťující látky. Dýchání čistého vzduchu je prospěšné pro respirační systém a může pomoci předcházet respiračním onemocněním. Kromě toho, pohyb na čerstvém vzduchu může zlepšit kvalitu spánku a celkovou vitalitu.

Několik výhod proč sportovat, navštěvovat les:

**Nerovný terén a fyzická kondice:**

Chůze nebo běh po nerovném povrchu lesních cest vyžaduje větší fyzickou námahu než na rovném povrchu. To vede k lepšímu rozvoji rovnováhy, koordinace a posiluje svaly, které se při běžné chůzi nevyužívají tak intenzivně.

**Klidné prostředí a duševní zdraví:**

Pobyt v přírodě, obklopen zelení a tichem, může významně snížit úrovně stresu a úzkosti. Lesní prostředí podporuje relaxaci a meditaci, což je důležité pro duševní pohodu.

**Přirozená krása a motivace:**

Krása přírody může být silným motivačním faktorem. Lidé, kteří cvičí v příjemném prostředí, mají tendenci cvičit déle a častěji, což vede k lepší fyzické kondici.

**Vitamin D a imunitní systém:**

Sluneční svit, který proniká skrze stromy, umožňuje tělu produkovat vitamin D, který je nezbytný pro udržení zdravých kostí a podporu imunitního systému.

**Sociální aspekt a komunita:**

Nordic Walking je často provozován ve skupinách, což podporuje sociální interakci a vytváření nových přátelství. Společné cvičení může být také zábavnější a motivující.

**Versatilita a adaptabilita:**

Les nabízí různé typy terénů a trasy, které lze přizpůsobit individuálním potřebám a cílům tréninku, ať už jde o lehkou procházku nebo intenzivní výšlap.

**Duševní výzvy a orientace:**

Navigace v lese může být výzvou, která stimuluje mozek a zlepšuje schopnost orientace a rozhodování.

Několik zdravotních aspektů:

**1. Snižuje krevní tlak:**

Vytrvalostní aktivity jako Nordic Walking mohou snížit krevní tlak. Studie z roku 2016 ukázala, že u mužů, kteří se věnovali vytrvalostní aktivitě, došlo k výraznému snížení krevního tlaku.

**2. Zlepšuje hladinu cholesterolu:**

Pravidelná fyzická aktivita může zlepšit hladinu cholesterolu v krvi, což je důležité pro prevenci srdečních onemocnění.

**3. Terapeutické účinky lesa:**

Japonské studie popisují koncept „shinrin-yoku“ nebo „lesní koupel“, který má terapeutické účinky: snižuje míru stresu, krevního tlaku a posiluje srdce a psychickou pohodu.

**4. Posiluje imunitní systém:**

Přirozené vdechování fytoncidů, rostlinných antibiotik vylučovaných zejména jehličnatými stromy, má pozitivní vliv na imunitní systém.

**5. Mindfulness a zlepšení výkonu:**

Lesní prostředí podporuje mindfulness, což může zlepšit sportovní výkon. Odpojení od technologií a napojení na přírodu pomáhá lépe poznat vlastní limity a schopnosti.

Tyto body zdůrazňují, že sportování v lese, jako je Nordic Walking, je komplexní aktivita, která přináší mnohostranné výhody pro tělo i mysl. Je to skvělý způsob, jak zůstat aktivní, zlepšit fyzickou kondici a současně si užít krásy přírody.

Sdílej příspěvěk s přáteli :-)