Co nám přináší pohyb v přírodě

Mám tu pro vás několik  důvodů, proč se v aktivně pohybovat venku. Spousta z vás to samozřejmě ví, ale je dobré si takové věci připomínat.

1. Je to skvělé pro vaše fyzické zdraví

Fyzická aktivita je prospěšná pro vaše zdraví, ať už ji provozujete kdekoli, ale pohyb venku přináší další výhody.

Na internetu můžete dohledat spousty studii (např. zde ), které  naznačují, že chůze nebo běhání venku může snížit krevní tlak a srdeční tep a také snížit hladinu stresového hormonu kortizolu.

Čerstvý vzduch přispívá k dobrému spánku a sluneční svit vám dodá nezbytný vitamin D. Zařazení venkovní aktivity do vašeho denního režimu vám tedy může pomoci cítit se dobře a zůstat zdraví.

2. Podporuje vaše duševní zdraví a pohodu

Pobyt v přírodě má pozitivní vliv na duševní zdraví a pohodu.

Vyjít si do zeleně na procházku nebo si zaběhat vám zvedne náladu a zvýší pocit sebevědomí. Lesy, pole a parky jsou skvělým místem pro cvičení všímavosti – můžete si udělat čas na odpočinek a využít své smysly k přemýšlení o okolní přírodě. Skvělou zprávou je, že Brno má nádherné lesní porosty ve svém okolí a nabízí spoustu místních zelených ploch, které si můžete užívat.

3. Je snadné zůstat na místě

Brno a jeho blízké okolí disponuje rozmanitou přírodou. Směrem na severovýchod jsou krásně lesní porosty přecházející v Drahanskou vrchovinu. Drahanská vrchovina je tvořena několika odlišnými typy krajin. Na jihozápadě je to CHKO Moravský kras s hlubokými údolími, vápencovými skalami a jeskyněmi. Na východě členité svahy protkané údolími spadající do Hornomoravského úvalu a Vyškovské brány, na západě svahy svažující se prudce k Boskovické brázdě. A ve střední a severní části o něco méně členité a náhorní pasáže. Nejvyšším vrcholem jsou Skalky (735 m n. m.) jižně od Benešova. A na jih se nachází úrodná krajina Jižní Moravy. Je tedy z čeho vybírat.

4. Můžete vyzkoušet různé způsoby, jak zůstat aktivní.

Způsobům, jak zůstat aktivní venku, se meze nekladou.

Ať už vás baví Nordic walking, běh, jízda na kole, pěší turistika nebo venkovní sporty, každý si zde najde něco pro sebe.

Aktivita na čerstvém vzduchu může být skvělým způsobem, jak být ve společnosti a bavit se.

5. Je zdarma, je vždy otevřená a je pro každého.

Abyste mohli vyrazit ven a být aktivní, nemusíte si kupovat vstupenku ani žádné speciální vybavení kromě pohodlné obuvi a oblečení vhodného dle aktuálního počasí! A pokud chcete chodit Nordic walking stačí hole k tomu určené, které vám vydrží spoustu let.

Ať už se jedná o procházku s dětmi na místní hřiště, slunečné odpoledne u vody nebo chůze kolem bloku s kamarádem, vše je zdarma a můžete si to užít, kdykoli se vám zachce. Přejme si aby to tak vydrželo, a chovejme se v přírodě zodpovědně.

Ať vám to šlape Tomnordic.

Sdílej příspěvěk s přáteli :-)